LEAGUE OF LEGENDS DODGE MEKANİĞİ İYİ KULLANILAMIYOR MU?

Bugün League of Legends'da dodge mekaniğinin öğrenmeye değer olup olmadığını araştıracağız. İşte ele alacağımız ana konular;

  • Dodge mekaniği nedir ve neden/nasıl kullanılır
  • Dodge mekaniğini doğru kullanmayı öğrenmek neden akıllıca bir karardır
  • Ne zaman dodge atıp atmayacağımıza nasıl karar veririz
  • Dodge mekaniğinin avantajları ve dezavantajları
  • Dodge mekaniği gerçekten işlevsel midir
  • Dodge mekaniğinin yüksek eloyu mahvedişinin hikayesi

DODGE MEKANİĞİ NEDİR VE NEDEN/NASIL KULLANILIR?

Dodge, şampiyon seçim ekranı sırasında League of Legends istemcisinin kapatılmasıyla gerçekleştirilen eylemdir. Oyuncuların çoğu oynamak istemedikleri oyunlardan dodge atarak kaçarlar. Bunun nedeni, en sevdiği şampiyonların düşman tarafından yasaklanması, karşı takımın daha iyi takım kompozisyonu oluşturması veya karşı takımın sizin takımdaki karakterlere karşı güçlü seçimler yapması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Makalenin ilerleyen kısımlarında oyunlara dodge atmanın sizin için ne zaman mantıklı olacağı hakkında daha fazla bilgi bulacaksınız. Bu tarz durumlarda oyunlara dodge atma şansına sahip olan tek kişinin siz olmadığını da unutmayın.

League of Legends maçlarından birine şampiyon seçim ekranında ister LoL İstemcisi'nin sağ üst köşesindeki X butonuna basarak, isterseniz de şampiyon seçim sırası size geldiğinde hiçbir şampiyon seçimi yapmadan süreniz bitene dek bekleyerek dodge atabilirsiniz.

DODGE MEKANİĞİNİ DOĞRU KULLANMAYI ÖĞRENMEK NEDEN AKILLICA BİR KARARDIR

Sırada Olan League of Legends İstemcisi

'Neden bir oyuna dodge atmayı seçeyim ki, bunun için bir miktar LP kaybediyorum ve hatta dodge ceza süresini beklemek zorunda kalıyorum' diyebilirsiniz. İlk olarak, bir oyuna dodge attığınızda bir miktar LP kaybetseniz bile, MMR(Maç Eşleştirme Derecesi - gerçek derece/gizli derece olarak bilinir)'ınız azalmaz. MMR'ınız ancak bir oyunu kaybetmeniz durumunda azalır. Yüksek MMR, bir oyunu kazandığınızda daha fazla LP almanızı ve bir oyunu kaybettiğinizde daha az LP kaybetmenizi sağlar; Hepimiz Kazan/Kaybet'te +28LP ve -12LP'lik bir hesaba bayılırız, değil mi?

Şunu örnek olarak ele alalım; şampiyon seçim ekranında tüm takımınızın AD karakterleriyle dolu olduğunu, aynı zamanda rakip takımda Malphite, Amumu vb. birçok süper tankın bulunduğunu fark ediyorsunuz. Çoğu kişi için bu oyunu kazanma şansınızın çok düşük olduğunun açık olduğuna inanıyorum. Her ne kadar her zaman kazanma şansınız olsa da, bu riski almaya gerçekten değer mi? Risk alırsanız ve yüksek olasılıkla olacağı gibi, oyunu kaybederseniz çoğunlukla 20-28 LP kaybedersiniz ve önemli olan MMR'ınızın da düşmesidir. Eğer sadece dodge atmayı seçseydiniz, yalnızca 5 LP kaybedecektiniz ve MMR'ınız değişmeden kalacaktı. Ve şöyle diyebilirsiniz: 'Ama bunun için bir dodge atma ceza süresi bile beklemem gerekiyor'. Evet, ancak tartışmasız bir şekilde, ortalama 30 dakika boyunca kaybetmeyi bekleyerek çok stresli bir oyunda sıkışıp kalmaktansa, 5-10 dakikalık, hatta 30 dakikalık bir dodge atma ceza süresini beklemek daha iyidir. Maçı kaybederseniz, daha önce bulunduğunuz aynı eski MMR'ınıza geri dönmek için bile, başka bir maç oynamanız ve kesinlikle onu da kazanmanız gerekecek. Dodge atıp 5 dakika beklemek çok daha iyi geliyor kulağa, değil mi?

Başka bir örnek, takımınızda bir veya daha fazla trolleyen oyuncunun yer aldığı bir durum olabilir. Örneğin, ormancınız Yuumi'yi seçtiyse, bu maça dodge atmak kesinlikle akıllıca bir fikirdir.

NE ZAMAN DODGE ATIP ATMAYACAĞIMIZA NASIL KARAR VERİRİZ?

Elbette gerçek hayattaki durumlarda her zaman dikkate alınması gereken sayısız parametre vardır, ancak burada, karar verme süreciniz sırasında göz önünde bulundurabileceğiniz ve sizi %95'ten daha yüksek olasılıkla akıllıca bir seçime yönlendirecek birkaç önemli nokta şunlardır;

  • Takımınızın bir veya daha fazla üyesi ana rollerini oynamıyorsa, kazanma oranı düşükse, mağlubiyet serisi yaşıyorsa veya ana şampiyonlarını oynamıyorsa,
  • Tecrübeli olduğunuz şampiyonlar takımınız veya düşman takım üyeleri tarafından yasaklanmış/seçilmişse,
  • Takımınızın bir veya daha fazla üyesi troll davranışlar sergiliyorsa/kasıtlı olarak besleyeceklerini/olumsuz davranışlarda bulunacaklarını iddia ediyorsa,
  • Eğer ana rolünüzü oynamıyorsanız,

Maça dodge atmak muhtemelen akıllıca bir fikir olacaktır.

DODGE ATMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

AVANTAJLARI;
  • Kazanma ihtimaliniz oldukça düşük olan bir oyuna zaman harcamamak ve strese girmemek.
  • Oyunları kaybetmek yerine onlara dodge atarak MMR'ınızı korumak. (Oyunlara dodge atmak MMR'ınızı düşürmez, kaybetmek düşürür)
  • Değerli zamanınızı veya ruhsal/zihinsel enerjinizi ormana Yuumi seçen insanlarla boşa harcamamak.
  • Doğru uygulamada, kişinin uzun vadede ligini yükseltme şansının artması.
DEZAVANTAJLARI;
  • LP Kaybı ve Dodge Atma Bekleme Cezası

Dodge atarak kaybedilen LP, MMR'ınızı azaltmaz ve 5-10 dakikalık dodge atma cezası, oyuna girip, tüm oyunu bir köşede kaybetmeyi bekleyerek geçirmekten ve zihinsel olarak stres olmaktan daha iyidir. Genel olarak uygun şartlarda oyunlara dodge atmanın artıları, eksilerine göre daha üstün görünüyor. Kazanma şansınızın düşük olduğu maçlara dodge atmayıp sonrasında maçı kaybederseniz, alacağınız MMR düşüşü uzun vadede sıkıntı yaratacak ve dereceli sıralaması yolculuğunuzda zorluklar çıkaracaktır.

DODGE MEKANİĞİ GERÇEKTEN İŞLEVSEL MİDİR?

ADC'de Singed veya ormanda Yuumi oynayan insanlarla maça girip genellikle en az 20 dakika boyunca süren psikolojik streste boğulduktan sonra 20-28 LP kaybetmeyi seçeceğiniz türden bir mücadeleye girmeyi mi tercih edersiniz, yoksa oyuna dodge atarak 5 LP kaybedip(dodge atarak kaybettiğiniz LP, MMR'ınızı düşürmez), kısa bir dodge atma ceza süresi bekleyerek daha akıllıca bir seçim mi yapmayı tercih edersiniz?

Eminim ki ikincisi size de çok daha mantıklı geliyor. Oyunlara dodge atmaya başladığınızda, genel performansınızda, stres seviyelerinizde ve dereceli performansınızda uzun vadeli gelişmeler göreceksiniz. Ek olarak, oyunlara dodge atmak kaybedilen oyunların aksine MMR'ınızı azaltmadığından, zamanla galibiyet başına daha fazla LP aldığınızı ve yenilgi başına daha az kaybettiğinizi fark edeceksiniz.

DODGE MEKANİĞİNİN YÜKSEK ELOYU MAHVEDİŞİNİN HİKAYESİ

Riot, Ustalık ligi ve üzeri seviyelerdeki dereceli oyunlardan duo olarak sıraya girme seçeneğini kaldırmaya karar verdiğinden beri, pek çok oyuncu bundan memnun değil (özellikle alt koridor oyuncuları), bazıları ise mutluydu. Zamanla, tıpkı her zaman olduğu gibi, birisi, arkadaşlarıyla duo olarak Ustalık ve üzeri MMR seviyelerinde de sıraya girebilmek için elmas 1 serisindeki oyunlara her zaman dodge atmak gibi bir fikri ortaya attı. Oyunlara dodge atmak MMR'ı azaltmadığından, elmas 1'de kazanmaya devam ettikleri, ancak her zaman dodge atarak elmas 1'den ustalığa çıkış maçlarında seriden düştükleri için, MMR'ları artmaya devam ederken aynı zamanda duo olarak sıraya girip Ustalık ve Üstatlık dahil her ligden oyuncuyla eşleşebiliyordular. Ancak bu, stratejiyi uygulayanlar lehine haksız bir avantaj yarattı çünkü sunucunun en üst liglerindeki diğer oyuncular duo olarak sıraya giremezken, bu kişiler onlarla duo olarak sıraya girmelerine rağmen eşleşebiliyordular. Özellikle alt koridor oyuncuları bu taktiği kullanarak büyük bir avantaja sahipti çünkü onlar sesli iletişime sahip olurken rakip alt koridorda bunu yapamıyorlardı. Bu da oyunun dengesini belli ölçüde bozdu.

ELO BOOST League of Legends Teamfight Tactics Valorant
NEDEN ELO BOOST HİZMETLERİ ALMALISIN?
ELO BOOST League of Legends Teamfight Tactics Valorant
ELO BOOST NEDİR?